Regisztrált tagok száma: 2.880, kapcsolatok: 492, függőben lévő kapcsolatok: 185

Süti receptek - Fórum

Fórum címe
Kategória
Indította
Utolsó beíró

Süti receptek (21 hozzászólás)

Étel-ital
Asztalos Péter
Asztalos Péter
Kipróbált sütemény receptek.

Hozzászólás írása

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned és VIP tagsággal kell rendelkezned!
VIP tagság az adatlapodon igényelhető.
Asztalos Péter 2015-03-19 11:06:31 | válaszolok
BANÁNOS FORDÍTOTT SÜTI, CSOKIÖNTETTEL

Hozzávalók egy 9x20-as szögletes formához:

4 dkg puha vaj
1 ek. porcukor a forma aljába
7 dkg cukor
10 dkg érett banán a tésztába
1 tojás
6 dkg sűrű joghurt
7 dkg liszt
4dkg darált dió
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
1kk. sütőpor
2 kisebb banán a forma aljába (ezek inkább kissé éretlenek legyenek)
egy ek. citromlé

A tetejére:

6 kocka tejcsoki
2 ek tej

Elkészítése:

1. A 20x9 cm-es, szögletes magasfalú sütőformát sütőpapírral béleljük, az alját egész vékonyan kivajazzuk és megszórjuk a porcukorral.
2. A vajat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük, hozzáadjuk az összetört fél banánt, tovább mixeljük, belekeverjük a tojást és a joghurtot is.
3. A lisztet, diót, sütőport és a mézeskalácsfűszert elkeverjük, a vajas keverékre szitáljuk, és fakanállal összekeverjük.
4. A banánokat fél centis karikákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, összeforgatjuk, majd kirakjuk vele a forma alját. (Ne legyenek túl szorosan, mert a banánok közé be kell férnie egy kis tésztának, hogy felszívja sülés közben a nedvességet.)
5. A sűrű tésztát a banánokra kanalazzuk, ügyelve hogy közéjük is jusson.
6. 160 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük.
7. Tálalás előtt a tejcsokit apróra tördeljük, ráöntjük a tejet, és mikróban 800 wattra betesszük egy körre, azonnal kivesszük, simára keverjük, és ezzel a tejcsokis öntettel locsolgathatjuk a szeleteket.
Asztalos Péter 2014-10-20 10:34:34 | válaszolok
CITROMOS DIÓS SÜTI

Hozzávalók:

3 tojás
10 dkg porcukor
15 dkg darált dió
14 dkg liszt
1 sütőpor
2 dl tej
1 citrom
15 dkg olvasztott vaj
a tetejére még 15 dkg porcukor

Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk. (23 x 35)
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a dióval.
3. A diós liszthez keverjük a tejet és az olvasztott vajat.
4. A citrom héját belereszeljük a masszába.
5. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd tovább verve hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot. Nekem ilyenkor már nem annyira kemény, inkább kicsit folyós lesz a hab.
6. A habot keverjük hozzá a tésztához, öntsük bele a kikent tepsibe és süssük meg. Légkeveréssel kb. 10 perc alatt megsül.
7. Amíg sül a tészta keverjük habosra a tojássárgákat a 15 dkg porcukorral és a citrom levével. Ha nagyon nagy a citrom, akkor elég a felének a leve (vagy a levének a fele).
8. Ha megsült a tészta, vegyük ki a sütőből, öntsük a tetejére a citromos keveréket és egyengessük el a tetején. Ugyan nem kéne, de én 1 percre visszatettem még a forró sütőbe a süteményt.

Hűtsük ki a sütit és már ehetjük is.
Asztalos Péter 2014-09-06 18:48:13 | válaszolok
CSOKIS-MEGGYES KOCKA

Hozzávalók / 6 adag

A krémhez:

3 tasak csokoládés pudingpor
9 dl tej
50 ml rumaroma
20 dkg tortabevonó
2 ek cukrozatlan kakaópor
15 dkg margarin
15 dkg cukor

A tetejére:

10 dkg tortabevonó
3 ek napraforgó olaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk úgy, hogy mielőtt a tepsibe tesszük, megfelezzük, az egyik felébe belerakjuk a kakaóport, és vegyesen tesszük a tepsibe. Beledobáljuk a meggyet.
Előmelegített sütőben megsütjük.
A krémhez a tejet a pudinggal sűrűre főzzük, még forrón belekeverjük a 2 tábla csokit, a rumaromát, kakaóport.
A margarint kikeverjük a cukorral. Ha kihűlt a puding, a kettőt összekeverjük.
A kihűlt piskótára egyenletesen rákenjük a krémet.
Tetejét bevonjuk a tortabevonóval.
3-4 órára hűtőbe tesszük!

sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
Asztalos Péter 2014-08-25 11:17:53 | válaszolok
BARACKOS ÜNNEPI SÜTI

Hozzávalók / 10 adag

A piskótához:

5 db tojás
25 dkg porcukor
5 ek víz (forró)
18 dkg finomliszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 csipet só

A pudingos krémhez:

2 tasak vaníliás pudingpor
1 evőkanál finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
7 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
420 g őszibarack konzerv

A tetejére:

200 g háztartási keksz (kocka alakú)
0.5 dl feketekávé
0.5 l hulala
10 dkg tortabevonó

Elkészítése:

1. A piskótáját már előző nap megsüthetjük a szokásos módszerrel egy 32x20 cm-es tepsiben.
2. Másnap a pudingporral, a liszttel, a tejjel és a vaníliás cukorral kemény pudingot főzünk, és kirakjuk hűlni.
3. A margarint kikeverjük a porcukorral.
4. A barackokat kicsi kockákra vágjuk.
5. Amikor a puding kihűlt, akkor mindet összekeverünk, és rásimítjuk a barna piskótára. Kirakjuk a tetejét a kekszekkel, és lekenjük a kávéval.
6. Felverjük a tejszínt, és rásimíjuk a kávés kekszre, és mehet éjszakára a hűtőbe.
7. Másnap egy kis csokit olvasztunk fel, és kidíszítjük a tetejét. Fontos, hogy egy éjszakát álljon, hogy a keksz megpuhuljon, és összeérjenek az ízek. Jó étvágyat kívánok hozzá!

sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x26x4 cm
Asztalos Péter 2014-07-25 19:16:03 | válaszolok
BÖGRÉS SÁRGABARACKOS SÜTI

Hozzávalók: (Bögre=2,5 dl)

2,5 bögre liszt
1 tasak sütőpor
1 csipet só
4 tojás
¾ bögre cukor
¾ bögre olaj
4 dl tejföl
50 dkg sárgabarack
1-2 ek cukor a tetejére

Elkészítése:

Egy nagyméretű tepsit (30*38 cm) kikenjük vékonyan margarinnal és megszórjuk kevéske liszttel. A sütőt előmelegítjük.

A lisztet egy tálba mérjük, elkeverjük a sóval, sütőporral. Egy másik tálban a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt és az olajat.

Végül csomómentesre keverjük a sütőporos liszttel. Elég sűrű masszát kapunk, amit az előkészített tepsibe simítunk. A megtisztított sárgabarackot apróra daraboljuk és a hajas felével lefelé sűrűn a tésztára rakjuk.

Megszórjuk kevéske cukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Asztalos Péter 2014-07-11 18:33:48 | válaszolok
ŐSZIBARACKOS-KÓKUSZHABOS SZELET

Hozzávalók: (20x20-as tepsihez)

3 tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1 dkg holland kakaó
2 dl hideg tejszín
1 ek. porcukor
1 db 400 grammos kókusztejkonzerv
10 gr zselatin
4 ek. víz
6 őszibarack
4 ek. barackdzsem
kevés kókuszreszelék

Elkészítése:

1. A kókusztejkonzervet berakjuk a mélyhűtőbe, a sütőt 175 fokra előmelegítjük.

2. A tojásokat a cukorral 8-10 perc alatt sűrű, világos, habos krémmé verjük a kézimixer legnagyobb fokozatán, majd rászitáljuk a kakaóval elkevert lisztet és forgató mozdulatokkal, óvatosan egyneművé keverjük.

3. Sütőpapírral bélelt, magasabb formában 15 perc alatt megsütjük, rácson hagyjuk kihűlni.

4. A zselatint a vízben megáztatjuk, a tejszínt a porcukorral habbá verjük.

5. A mélyhűtőből kivett kókusztejkonzervet felnyitjuk és a felülre kivált, sűrű, krémszerű részét a tejszínhabhoz adjuk.

6. A zselatint kevergetve felmelegítjük, hozzáadunk a habból is két kanállal, mikor már sima, de még nem forrt fel, a tejszínes-kókuszos habba mixeljük.

7. A piskótát a barackdzsemmel megkenjük, kirakjuk a hámozott őszibarackszeletekkel, tetejére simítjuk a kókuszos habot, megszórjuk kókuszreszelékkel és 2-3 órát dermedni hagyjuk a hűtőben. Éles késsel tetszőleges méretre és formára vágjuk.
Asztalos Péter 2014-07-01 13:13:07 | válaszolok
KÓKUSZOS BANÁNOS SÜTI

Hozzávalók:

3 tojás
13 evőkanál cukor
15 evőkanál liszt
1 cs sütőpor
csipet só
1 dl olaj
1 dl tejföl
kb. 1/2 dl tej
2 nagyobb banán

Tetejére:

6 evőkanál víz
4 evőkanál porcukor
15 dkg vaj
5 dkg kakaópor
10 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverem.
A 3 tojást és a cukrot habosra keverem.
Hozzáadom lassan az olajat, majd a tejfölt, a lisztet és a tejet.
32x20-as zsírozott, lisztezett tepsibe öntöm.
A karikára vágott banánt egyenletesen a tésztára rakom.
200 fokon 25 perc alatt megsütöm, úgy hogy 10 perc után a hőmérsékletet 180 fokra mérsékelem.
Hagyom teljesen kihűlni.
A kakaót, a porcukrot a vízzel simára keverem.
A vajat mikróban meglágyítom, és a mixerrel belekeverem.
Legvégül 8 dkg kókuszreszeléket keverek hozzá.
Ha a tészta már kihűlt, a krémet rákenem a tetejére, a maradék 2 dkg kókuszreszelékkel megszórom.
A hűtőbe teszem.
Ha a krém megszilárdult, akkor kockára szeletelem.
Asztalos Péter 2014-06-10 20:47:26 | válaszolok
ALMÁS SÜTI

Hozzávalók: (26 x 39 cm-es tepsihez)

Tésztához:

Kb. 1,5 kg alma (lehetőleg savanykás ízű legyen)
8 db tojás
18 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál kakaópor

Krémhez:

15 dkg vaj
18 dkg porcukor
5 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

Mázhoz:

5 evőkanál tej
20 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
10 dkg vaj
1 evőkanál rumaroma.
Vagy: 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, fél citrom leve. (lehet dupla adag is, ha vastagabb csoki réteget akarunk.)

Továbbá:

1 csomag négyszögletes keksz
Színes cukordísz.

Elkészítése:

Sütőpapírral bélelt tepsibe a hámozott, magozott, szeletelt almát szorosan egymás mellé fektetjük. Kikeverünk 8 tojássárgáját 18 dkg porcukorral, 3 evőkanál vízzel, hozzáadunk 20 dkg lisztet a sütőporral, és a tojásfehérjéből vert habot. Kétfelé vesszük a tésztaanyagot, az egyiket kakaóval színezzük. Először a sárga, majd a barna masszát ráöntjük az almára, és megsütjük. Előmelegített sütő, kb. 30 perc. (Tűpróba.)
Krémet készítünk: 15 dkg vajat habosra keverünk 18 dkg porcukorral. A vaníliás pudingot az előírás szerint felfőzzük fél liter tejben, kicsit lehűtjük, majd hozzákeverjük cukros vajhoz.
Máz:5 kanál tej és 20 dkg cukor keverékét kb. 5 percig főzzük gőz fölött. A tűzről levéve hozzáadunk 2 evőkanál átszitált kakaóport, és 10 dkg vajat, 1 evőkanál rumaromát. Jól elkeverjük, és gyorsan a sütire öntjük, elsimítjuk.
Egyszerűbben készíthető máz: 10 dkg étcsokit és 5 dkg vajat felolvasztunk fél citrom levével, és ezzel vonjuk be a süteményt. (Én ezt alkalmaztam most.)
Összeállítás:
A kihűlt süteményt ügyesen egy megfelelő méretű tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és az almás részre kenjük előbb a krémet, aztán a vékony szelet keksszel beborítjuk (ez adja a szeletek formáját). Végül a csokimázzal leöntjük, és színes cukordísszel megszórjuk. Másnapra puhul meg a keksz, ekkor lehet fogyasztani.
Asztalos Péter 2014-06-01 16:07:00 | válaszolok
KÓKUSZOS SÜTI

Hozzávalók: (20*30-as tepsihez)

Tésztához:

4 tojás
13 ek. cukor
1 dl olaj
1 dl tej
13 ek. liszt
1 cs. sütőpor
2 ek. kakaópor
1ek. tej

Kókuszkrémhez:

1/2 l tej
5 ek. cukor
3 ek. liszt
1 cs. vaníliás cukor
20 dkg kókuszreszelék

Tetejére:

5 dkg étcsoki
1/4 dl olaj

Elkészítése:

A tésztához valókat jól összekeverjük, majd kettéosztjuk és az egyik részhez hozzáadjuk a plusz kakaóport és a tejet.

A barna tésztát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a teteje megszilárdul.

Közben elkészítjük a kókuszkrémet: a tejet összefőzzük a cukorral és a liszttel, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a vaníliát és a kókuszreszeléket.

A kókuszkrémet elkenjük a sütőből kivett - kb. megsült - barna tésztán, majd óvatosan elsimítjuk rajta az addig várakozó sárga tésztát is, és ez az egész mehet vissza a sütőbe kb. 30 percre, ami alatt szép világos színűre sül.

Hagyjuk teljesen kihűlni, a tetejét pedig csokimázzal vonjuk be.
Asztalos Péter 2014-05-23 18:31:41 | válaszolok
ANANÁSZOS-KEFIRES SÜTI

Hozzávalók: (4 adag)

2 bögre liszt
0.5 csomag sütőpor
1 bögre cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
2.5 dl kefir
1.25 dl napraforgó olaj
40 dkg ananászkonzerv (darabolt, lecsöpögtetve)

Elkészítése:

A hozzávalókat egy nagy tálba mérjük, majd simára keverjük. (A méréshez egy 2 dl-es poharat használjunk.)

A masszát kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kör alakú tepsiben ideális magasságú lesz.

Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt megsütjük. (Sütési hőfok: 170°C)
Asztalos Péter 2014-05-10 11:17:29 | válaszolok
EPRES TIRAMISU

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone
20 dkg 12 %-os sűrű tejföl
10 dkg porcukor
3 tojás
15 dkg babapiskóta
1,5 dl erős feketekávé
3 evőkanál rum
40 dkg eper (apróbb darabokra vágva)
kakaópor

Elkészítés:

A mascarponét a cukorral és a tejföllel elkeverjük, majd hozzákeverjük egyenként a tojássárgákat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, finoman a krémbe forgatjuk, közben a rumot is hozzáadjuk.

A kávéban egy pillanatra megmártjuk a piskótákat, és egy nagyobb, 2,5 liter űrtartalmú tálba a krémmel és az eperrel rétegezzük úgy, hogy a tetejét krémmel fejezzük be (a darabolt epreket a piskótára szórjuk, és rá a krémet). Kakaóporral megszórva a hűtőben dermesztjük.

Tálalás előtt eperrel, citromfűlevéllel díszítjük.
Asztalos Péter 2014-05-01 17:17:34 | válaszolok
PUDING KOCKA

Hozzávalók:

Tésztához:

- 500 g liszt
- 100 g cukor
- 80 g méz
- 1 tojás
- 1 tojássárga
- 0,5 dl tej
- 70 g Rama
- 2 kk szódabikarbóna
- pici fahéj

Töltelékhez:

- 7 dl tej
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 1 ek liszt
- 10 dkg kristálycukor
- 25 dkg Rama
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 ek kakaópor

Tetejére:

- 100 g étcsokoládé
- 20 g olaj


Elkészítése:

1. A margarint a tojásokkal, a cukorral, a tejjel és a mézzel vízgőz fölött felfőzzük.
2. A lisztet a szódaporral, fahéjjal és egy csipet sóval egy nagy tálba összekeverjük.
3. A langyos pépet, a szódabikarbónás lisztet hozzáadjuk, és összegyúrjuk. Lisztezett deszkán 3 részre osztjuk, és kicsit pihentetjük.
4. A tésztát kinyújtjuk téglalapra, és lisztezett tepsi hátán megsütjük őket egyesével világos színűre.
5. Nagyon gyorsan sülnek (6-8 perc). Ne süssük túl, mert kiszárad.
6. 5 dl tejet a 100 g kristálycukorral felteszünk forrni.
7. A többi tejet a liszttel és a pudingokkal összekeverjük.
8. Ha forr a tej, hozzáadjuk, és sűrűre főzzük. Kihűtjük.
9. Ha kihűlt, hozzáadjuk a porcukorral habosra kevert margarint és a citromhéjat is.
10. Két részre osztjuk, és az egyik felébe kakaóport keverünk.
11. Az alsó lapra a barna krémet simítjuk, a második lapra a fehéret.
12. Tetejét tortabevonó csokoládéval bevonjuk, és néhány órás pihentetés után szeleteljük.

Legjobb, ha másnapig áll, addigra a tészta jól megpuhul.
Asztalos Péter 2014-04-19 18:02:16 | válaszolok
ALMÁS - MEGGYES BÖGRÉS

Hozzávalók:

- 4 bögre apró kockára vágott alma
- 1/2 bögre magozott meggy (befőtt)
- 1/2 bögre apróra vágott dió
- 3/4 bögre kristálycukor
- 2 bögre finomliszt
- 1/2 bögre étolaj
- 4 egész tojás
- 1 kk. fahéj
- 1 kk. sütőpor
- 1 kk. szódabikarbona

Elkészítése:

A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük.
A többi hozzávalóval elkeverjük és tepsibe öntjük.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.

Megjegyzés:

A bögre űrmértéke: 2,5 dl
A sütő mérete: 24 x 30 cm
Asztalos Péter 2014-04-05 12:32:22 | válaszolok
KLASSZIKUS MÁGLYARAKÁS

Hozzávalók (6 adaghoz)

- 8 db kifli
- 4 közepes db alma (meghámozva)
- 6 dl tej
- 4 db tojás
- 15 dkg cukor
- 4 ek szilvalekvár (plusz kettő a fehérjébe)
- 1 ek fahéj
- 5 dkg vaj
- 1 db vanília (kikapart magja)

Elkészítése

1. Felkarikázzuk a kifliket, és meglocsoljuk 6 dl tejjel, ha lehet, zsíros tejet vásároljunk, sokkal finomabb lesz vele.

2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliával eldolgozzuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját ráöntjük a kiflikre, alaposan összekeverjük velük.

3. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben vajon párolni kezdjük pár percig. Meghintjük a fahéjjal és 2 ek cukorral.

4. Egy közepes jénait kivajazunk, és a tejes-tojásos kifli felével kibéleljük, erre jön az alma, amit előzetesen pároltunk, majd a kifliadag másik fele. Megkenjük 3 ek lekvárral.

5. Húsz percig sütjük 180 fokon, majd kivesszük, megkenjük az előzetesen felvert, lekvárral elkevert tojásfehérjével, és pár percre visszatoljuk a sütőbe, barnulásig sütjük.
Asztalos Péter 2014-03-25 21:31:12 | válaszolok
KRÉMES SZILVÁS KOCKA

Hozzávalók:

1,25 kg szilva
3 dkg Rama Vajas íz
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj

A piskótatésztához:

9 tojás
9 evőkanál kristálycukor
9 evőkanál finomliszt
1 kiskanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:

1 csomag főzős vaníliás pudingpor
4 dl tej
4 evőkanál kristálycukor
25 dkg Rama Vajas íz
20 dkg porcukor

A tetejére:

6-8 dkg reszelt étcsokoládé

Elkészítése:

1. A szilvát megmossuk és félbevágva kimagozzuk. Egy nagy tepsibe sütőpapírt borítunk, a Ramával megkenjük, a zsemlemorzsával behintjük. A fél szilvákat üregükkel felfelé rárakjuk, a cukorral összekevert fahéjjal meghintjük.

2. A hagyományos módon piskótatésztát készítünk, azaz a tojások sárgáját a fele cukorral habosra, fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot is beleszórjuk. A lisztet először a cukros tojássárgával keverjük össze, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. Kétharmadát egyenletesen a szilvára simítjuk. A többi piskótamasszát a kakaóporral megfestjük, a többi tésztára csurgatjuk és egy kicsit bele is keverjük, hogy szép cirmos legyen.

3. Közepesen forró sütőben (180 °C légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 percig sütjük. Ha kész, gyúrólapra borítjuk, tetejéről a sütőpapírt lehúzzuk.

4. A krémhez a vaníliás pudingporból a tejjel és a kristálycukorral sűrű krémet főzünk, majd hűlni hagyjuk. A puha, szoba-hőmérsékletű Ramát először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A már csak langyos pudingot apránként hozzáadjuk és ezt a krémet a szilvára simítjuk.

5. Megvárjuk amíg meghúz rajta, végül reszelt csokoládéval megszórva díszítjük. Kockákra vágva tálaljuk.
Asztalos Péter 2014-03-16 21:17:20 | válaszolok
TÚRÓKRÉMTORTA

Hozzávalók:

A piskótához:

8 tojás
8 kanál cukor
8 kanál liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
A krémhez:
50 dkg túró
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5 dl tejszín
kb. 10-15 dkg porcukor
1 csomag habfixáló
1 kávéskanál zseléfix

Elkészítése:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és azt is apránként beleforgatjuk a masszába. Sütõpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

A krémhez a túrót áttörjük villával vagy krumplinyomóval, belekeverjük a vaníliás cukrot és 1/2 dl forró vízben feloldott zseléfixet. A tejszínt a porcukorral és a habfix-szel habbá verjük, a túróhoz adjuk, összekeverjük.

A piskótát kettévágjuk, megkenjük a krém felével, rátesszük a másik piskótalapot, a maradék túrókrémmel bevonjuk.
Asztalos Péter 2014-03-10 10:03:44 | válaszolok
BANÁNOS-CSOKIS SÜTI

Hozzávalók egy kb. 24 cm átmérõjû sütõformához:

12,5 dkg vaj
2 db tojás
10 dkg cukor
2 db banán
18 dkg liszt
fél teáskanál sütõpor
10 dkg étcsokoládé
5-10 dkg étcsokoládé a tetejére

Elkészítése:

- A sütõformát kivajazzuk, kilisztezzük és elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.
- A banánokat villával szétnyomkodjuk, az étcsokit apróra vágjuk vagy lereszeljük.
- A vajat megolvasztjuk és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a szétnyomkodott banánokat és jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, a sütõport és az apróra vágott vagy reszelt csokoládét, jól elkeverjük és a sütõformába öntjük.
- 20 perc alatt készre sütjük, majd félretesszük hûlni.
- Ha teljesen kihûlt, akkor bevonjuk csokival: egy kis lábasban kis lángon folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk a kockákra tördelt étcsokoládét, hozzáadunk pár csepp olajat, elkeverjük, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Hûvös helyen néhány perc alatt megdermed a csokibevonat.
Asztalos Péter 2014-03-01 20:03:21 | válaszolok
MADÁRTEJ SZELET

Hozzávalók:

8 tojás
12 evõkanál cukor
13 evõkanál liszt
2 csomag vaníliás cukor
4 dl tej
18 dkg sütõmargarin
10 dkg porcukor
1 teáskanál sütõpor
2 dl tejszín
2 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A tésztához 8 tojásfehérjét 8 evõkanál cukorral habbá verünk. 8 evõkanál lisztben elkeverünk 1 teáskanál sütõport, a kemény habhoz adjuk, összeforgatjuk, majd sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük, és elõmelegített sütõben megsütjük.

A krémhez 8 tojás sárgáját, 4 evõkanál cukrot, 5 evõkanál lisztet, 2 evõkanál vaníliás cukrot, 2 citrom reszelt héját 4 dl tejben elkeverjük. Sûrûre fõzzük és kihûtjük. A 18 dkg margarint 10 dkg porcukorral alaposan kikeverjük, a kihûlt krémhez adjuk, majd a tésztára simítjuk.

Tetejére 2 dl tejszínbõl kemény habot verünk,majd olvasztott csokival díszítjük.
Asztalos Péter 2014-02-23 09:05:22 | válaszolok
HERCEGNÕ KALÁCS

Nemcsak jól néz ki a szokatlan töltési mód miatt hanem full aromás a narancstól, a likõrtõl meg a rengeteg étcsokitól.

Hozzávalók: (22cm-es szögletes formához)

18 dkg vaj
15 dkg cukor
3 tojás
2 kisebb narancs lereszelt héja
2 csapott tk. sütõpor
18 dkg liszt
6 dkg étkezési keményítõ
0,5 dl narancslé a két narancs levébõl
0,5 dl narancslikõr (vagy több narancslé és kevesebb vodka, esetleg konyak)
20 dkg bevonó étcsoki
5 dkg tejcsoki

Elkészítése:

A szobahõmérsékletû vajat és a cukrot habosra kevertem kézi mixerrel, egyenként hozzáadtam a tojásokat is, és belereszeltem a narancsok héját. Hozzászitáltam a sütõporral és az étkezési keményítõvel elkevert lisztet (szerintem a szitálást nem jó kihagyni, mert az is ad plusz levegõt a sütibe), és egy fakanállal egynemûvé kevertem a tésztát - sûrû, de ilyennek kell lennie.
A szögletes, magasfalú sütõformát (22 cm hosszú, 12 cm széles felül) kivajaztam és kiliszteztem, beleegyengettem a masszát, a sütõ alsó rácsán és 200 fokon 1 órát sütöttem, az utolsó 20 percben alufóliával takarva a tetején. 10 percig rácson a formában, azután abból kivéve hûtöttem ki.

A sütit hosszában hatfelé vágtam, meglocsolgattam a szeleteket a narancsos-likõrös keverékkel. A csokikat a mikróban - félpercenként átkeverve - 800 watton felolvasztottam, megkentem a hosszú sütiszeleteket, összeállítottam a kalácsot eredeti formájába és kívülrõl is bevontam a csokival. Ha megdermed a máz, már ehetõ is, de nem tesz rosszat neki kevés pihenés, mert úgy jól összeérik a narancs-likõr-csoki kombó - ekkor csomagoljuk alufóliába.
Asztalos Péter 2014-02-15 19:24:18 | válaszolok
NARANCSOS PISKÓTA

Ebben a sütiben a legbonyolultabb a tepsiben való elsimítása, mert a tészta sûrû, de sütés után levegõs, a szimpla piskótához képest a vaj miatt az íze intenzívebb, a citrusoktól illatos és szaftos és cseppet sem édes, nyugodtan mehet a plusz máz a tetejére.

Hozzávalók: (20x30-as tepsihez, 24 szelet)

Tésztához:

17 dkg liszt
12 gr sütõpor
12 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás
25 ml citromlé
25 ml narancslé
1 narancs lereszelt héja
1 citrom lereszelt héja

Mázhoz:

8 dkg porcukor
20 ml narancslé
fél narancs lereszelt héja
2 kocka étcsokoládé

Elkészítése:

- A sütõt 200 fokra elõmelegítjük, a lisztet és a sütõport átszitáljuk.
- A vajat kézi mixerrel pár perc alatt habosra keverjük, egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat, majd sorban a többi hozzávalót, végül a sütõporral összeszitált lisztet.
- Sütõpapírral bélelt - vagy vajazott és kilisztezett - tepsiben elegyengetjük a sûrû tésztát, és a középsõ rácson 15-18 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna színû lesz.
- A mázhoz a porcukrot simára keverjük a narancslével, a langyos tészta felére rákenjük, megszórjuk a narancshéjjal. A csokit mikróban 800 watton egy picike csészében 3x10 mp. alatt felolvasztjuk, közben kevergetve, és becsíkozzuk vele a tészta másik felét.