Lap felépítése

Szövegtükör: margók által határolt terület. Ide írjuk a dokumentum szövegét.
Élőfej (fejléc): a felső margón helyezkedik el a szövegtükör szélességében. Ide kerülhet a dokumentum címe, szerző neve, vagy cég neve, esetleg céges logó.
Élőláb (lábléc): az alsó margón helyezkedik el a szövegtükör szélességében. Ide kerülhet az oldalszámozás
Az élőfejet és az élőlábat a Word 2003 szövegszerkesztő "Nézet / Élőfej és élőláb" menüjéből, a Word 2007 szövegszerkesztő "Beszúrás" szalag "Élőfej / Élőfej szerkesztése" menüjéből érhetjük el.
Lábjegyzet: a szövegtükör alsó részén (az élőláb fölött) elhelyezkedő magyarázó, vagy kiegészítő szöveg. A dokumentum adott kifejezéséhez rendeljük hozzá Word 2003 esetén a "Beszúrás / Lábjegyzet" menüből, míg Word 2007-ben a "Hivatkozás" szalag "Lábjegyzet beszúrása" menüjéből. Többoldalas dokumentum esetén minden olyan oldalon látható lábjegyzet, ahol van rá hivatkozás.
Végjegyzet: hasonló céllal, mint a lábjegyzet, de többoldalas dokumentum esetén is csak egy helyen, az utolsó oldalon látható.

Formázási egységek

Karakterformázás

Bekezdésformázás

Szakaszformázás

Word 2003 szövegszerkesztőben "Beszúrás / Töréspont" menüből, Word 2007-ben pedig "Lap elrendezése" szalag "Töréspontok" menüből alkalmazható.

Oldalformázás

Word 2003 szövegszerkesztőben "Fájl / Oldalbeállítás" menüből, Word 2007-ben pedig "Lap elrendezése" szalag "Margók", "Tájolás", "Méret" menüből érhető el.

Tabulátorok

Alapértelmezés szerinti

Az alapérték szerinti mértékenként állítja be a pozíciót, ami mindig balra igazítást jelent.

Felhasználó által definiált

Fajtái: balra igazító, középre igazító, jobbra igazító, decimális, vonal.
Pozíciót, igazítást és kitöltést határozhat meg. A vízszintes vonalzóról is beállítható a pozíciója és az igazítása.

Példa: készítsük el az alábbi mintát!

Megoldás

  1. Gépeljük be a "Tisztelettel:" szót, majd üssünk két Entert, hogy egy bekezdés üresen maradjon a pontozás számára!
  2. Írjuk be az aláíráshoz tartozó nevet!
  3. Az első bekezdésre állítsunk be egy középre igazító tabulátort a 12 cm-es pozícióra!
  4. Kattintsunk a bekezdés első betűje elé, majd nyomjuk meg a Tabulátor billentyűt!
  5. A második bekezdésre (ami jelenleg üres) két tabulátort állítsunk be: az elsőt 10 cm-re kitöltés nélkül, a másodikat 14 cm-re pontozott kitöltéssel. A tabulátorok igazítása itt nem fontos, mivel ebben a bekezdésben nincs igazítandó szöveg.
  6. A bekezdésben nyomjuk meg kétszer a Tabulátor billentyűt!
  7. Az aláírást az első bekezdéshez hasonlóan készítsük el!
Lásd. még: aláírás formázása tabulátorokkal videó

Kép beszúrása

Képet az alábbi módon szúrhatunk be: Mit tegyünk, ha a beszúrt képet a szöveg mellé szeretnénk helyezni? A képen nyomjunk jobb egérgombot és a megjelenő menüből válasszuk a "Kép formázása" lehetőséget! Az ablakból válasszuk az "Elrendezés" fület, majd a "Négyzetes" opciót jelöljük be! Ezután a képet már szabadon mozgathatjuk az egér segítségével.

Tartalomjegyzék készítése

Tartalomjegyzéket a többoldalas dokumentumban elhelyezett címek és alcímek alapján állíthatunk össze olyan módon, hogy a címeket "Címsor 1", míg az alcímeket "Címsor 2" nevű stílusra formázzuk. Ezt követően a tartalomjegyzék helyén Word 2003-ban a "Beszúrás / Tárgymutató és tartalomjegyzék" menüből megjelenített ablakon válasszuk a "Tartalomjegyzék" fület, majd a formátum kiválasztása után nyomjuk meg az "OK" gombot, Word 2007 szövegszerkesztőben pedig a "Hivatkozás" szalag "Tartalom" menüjéből érhetjük el a szolgáltatást!

Lásd. még: tartalomjegyzék készítése videó